חשיפת נקודות עיוורון באמצעות טכניקות חשיבה מחודשות
בחודשים האחרונים אני מנסה להשתמש ב-ChatGPT כמאמן אישי לתהליך החשיבה שלי, והתוצאות מפתיעות – אני מגלה נקודות עיוורון שלא הייתי מודע אליהן קודם. הנה חמש טכניקות מועדפות שעשויות לעזור גם לכם:
• גלאי ההנחות: כשאתם בטוחים בדבר מה, שאלו: "אני מאמין ש-[האמונה שלך]. אילו הנחות נסתרות אני עושה כאן? איזה ראיות עשויות להפריך זאת?" – זה עזר לי להימנע מהחלטות שגויות על ידי חשיפת אמונות שקיבלתי ללא ראיות.
• סנגור השטן: כשאתם מתלהבים מרעיון שלכם, שאלו: "אני מתכנן ל-[הרעיון שלך]. אם היית מנסה לשכנע אותי שזהו רעיון נורא, מה היו הטיעונים המשכנעים ביותר שלך?" – זה פגע ברגשות שלי אך מנע ממני להשקיע בעסק שהיה לו פגם מהותי שלא ראיתי.
• המנתח הגלים: לפני ביצוע שינוי גדול, שאלו: "אני חושב על [החלטה פוטנציאלית]. מעבר להשפעות הישירות הברורות, אילו תוצאות לא צפויות ותוצאות מסדר שני ושלישי עשויות להיות?" – זה חשף בפני השלכות ארוכות טווח של מהלך קריירה שלא שקלתי.
• מאיר הנקודות העיוורות: כשאתם מתמודדים עם בעיה נמשכת, שאלו: "אני חווה את [הבעיה] למרות [ניסיונות הפתרון שלך]. אילו גורמים עשויים להיות מוזנחים?" – השתמשתי בזה עם בעיות פרודוקטיביות בצוות שלי וגיליתי גורם ארגוני שלא הייתי מודע אליו.
• האתגר לסטטוס קוו: כשהמשפט "כך תמיד עשינו" לא עובד, שאלו: "תמיד עשינו [הגישה הנוכחית], אבל זה לא עובד היטב. למה הגישה המסורתית כושלת, ואילו חלופות רדיקליות קיימות?" – זה עזר לי לעצב מחדש תהליך שהציק לכולם שנים רבות.
כל אחד מהפרומפטים פועל על שריר קוגניטיבי שונה ומאפשר לכם לראות בעיות מזוויות שלא שקלתם.